Zapraszamy w piątek 26.01 o godz. 18.00 na prezentację o Lipsku, rodzinnym mieście Antona Merkela, 20-letniego wolontariusza Zabytkowej Kopalni Ignacy. Dowiecie się Państwo, jak zmieniało się miasto na przestrzeni jego najnowszej, burzliwej historii (od XIX wieku) i usłyszycie ciekawe historie o jednym z najszybciej rozwijających się miast w Niemczech.

Witam, mam na imię Anton. 26 stycznia przeprowadzę prezentację na temat mojego rodzinnego miasta – Lipska. Dowiecie się Państwo, jak zmieniało się miasto na przestrzeni jego najnowszej, burzliwej historii (od XIX wieku) i usłyszycie ciekawe historie o jednym z najszybciej rozwijających się miast w Niemczech.

Wydarzenie poprowadzone zostanie w języku angielskim z tłumaczeniem na język polski.

Oprócz prezentacji czeka nas jeszcze muzyczna niespodzianka oraz degustacja niemieckich specjałów kulinarnych!

Wstęp – 10 zł
BILETY ONLINE lub w kasie Zabytkowej Kopalni Ignacy

Nie zabraknie też tradycyjnego, niemieckiego poczęstunku! Razem z Antonem przygotujemy dania charakterystyczne dla regionu, z którego pochodzi nasz wolontariusz. Tym razem uczestnicy spotkania spróbują:

Dresdner Christstollen – Podłużny kształt i posypka cukrem pudrem: kształt tradycyjnego ciasta bożonarodzeniowego symbolizuje zawinięte w pieluchy Dzieciątko Jezus. Stollen, czyli bożonarodzeniowa strucla jest w Niemczech równie ważną częścią Bożego Narodzenia. Już w 1329 roku Stollen został wymieniony w dokumencie w Naumburgu nad Soławą w Saksonii, co czyni go świątecznym wypiekiem o najdłuższej tradycji w Niemczech.

Od 2010 roku nazwy „Dresdner Stollen”, „Dresdner Christstollen” i „Dresdner Weihnachtsstollen” są zarejestrowane jako chronione oznaczenia geograficzne na mocy prawa europejskiego. W związku z tym Stollen Drezdeński może być produkowany wyłącznie w aglomeracji drezdeńskiej. Ciężkie ciasto drożdżowe strucli składa się głównie z masła, mleka, mąki, jajka, kardamonu, cynamonu, rodzynek, cytronatu i migdałów. (źródło – https://www.deutschland.de/pl/topic/leben/lifestyle-kulinarik/weihnachtsklassiker-christstollen )

Thuringian Rostbratwurst – To średnio rozdrobniona kiełbasa grillowana produkowana w Turyngii. Jest bardzo aromatyczna dzięki użyciu wielu przypraw: czosnku, kminku, majeranku, cebuli, soli i pieprzu. Jest znana w całych Niemczech i najczęściej podawana jest w przekrojonej na pół bułce z ketchupem lub musztardą. Alternatywnie można ją również zjeść z sałatką ziemniaczaną. Najstarszy zachowany przepis pochodzi z pocz. XVII w. (źródło – Germany Tourism)

Presentation by Anton Merkel, a 20-year-old volunteer of the Ignacy Historic Mine.

Hello my name is Anton and I am a volunteer at Zabytkowa Kopalnia IGNACY. On the 26th of January I will do a presentation about my hometown Leipzig, Germany. You will learn how the city has developed in the course of its recent, eventful history (since the 19th century) and hear interesting stories of one of the fastest growing cities in germany.

The event will be conducted in English with translation into Polish.

In addition to the presentation, there will also be a musical surprise, there will also be traditional German food! Together with Anton, we will prepare dishes typical of the region our volunteer comes from.

Tickets – 10 zł
Online or at the ticket office of the Ignacy Historic Mine

Ta strona używa plików cookie. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami używanej przeglądarki.